Önmegvalósítás

2012.02.14 20:15

Sokan nincsenek tisztába ezen egyszerű kifejezés pontos jelentésével!

Maslow piramis: Abraham Maslownak a szükségletelmélete, mely a motiváció kutatás egyik alaptétele.

Az önmegvalósítása a piramis tetején szerepel. Vajon miért? Vajon hány ember jut el a piramis tetejéig? Sokan elfáradnak, és sosem érik el.

 

Mindannyian születésünkkor egy helyzetbe születünk, kérdés, hogy ez a helyzet negatív, vagy pozitív?!

Magyarország egyik rétege a "lila szakaszban" küzd. A mindennapok kihívásai ellen, sokaknak a fiziológia szükségletek (evés, ivás, biztonságérzet) ellátásában is gond van!

Na most, hogy szüleink ezen a létrán meddig jutnak el míg mi lábra állunk, erősen meghatározza az életvitelünket, gondolkodásmódunkat!

A lényeg, hogy azon gondolkodjunk, hogy hogyan lehetünk még jobbak és még jobbak! Meg KELL teremtenünk a gyerekeinknek a jövőt, hisz biciklizni se úgy tanul, hogy elindítjuk a lejtőn és vagy sikerül megállnia vagy szimplán elesik és szanaszét töri magát, később ugyan ott végzi ahol mi!

Ha a gyerekünk már egy olyan színvonalas, kulturált környezetben születik meg, nő fel, ami legalább a Maslow piramis 4. lépcsőjének (Önbecsülés) megfelel, akkor garantáltan nem lehet nagy problémája  a gyereknek! Viszont ezért MI felelünk! EL KELL ÉRNÜNK az önmegvalósítást.

Ezt az utat három lépésre bontanám (ÉN):

1. Helyzet elemzés

2. Probléma/akadály felismerés

3. Akadály leküzdés -> Célelérés

 

Hogy egyáltalán beletudjunk kezdeni az első lépésbe nagyon fontos, hogy legyen hozzá két tulajdonságunk!

 

Szándék + Figyelem

 

Ha ezek tulajdonságok birtokában vagyunk akkor könnyedén belevághatunk az Önmegvalósítás útjába, ahonnan már kivan taposva az út az anyagi függetlenség felé!